Förlossningsberättelsen

Tjohoo!
 
Ja jag får klämma ihop en lagom kort förlossningberättelse.
 
 Jag var hos min syster o familjen i Strängnäs lördag 16 mars, träffade även min pappa och min storsyster som jag har inte setts på många många år!
 
 
Jag och min storsyster ( vi har inte setts sist nån gång -98/99!) Vi har samma pappa.
 
Sent på kvällen åkte vi hem min syster Nina försökte övertala oss sova över men jag sa nej - vi hade inte kattvakt så vi åkte hem. Hemma vid midnatt. Vi sov direkt. Kl 4 på söndagmorgon vaknade jag av att jag kände det var nåt konstigt. Då förstod jag på en gång! Vattnet! Jag klev upp snabbt från sängen, tur att olyckan inte hände i sängen utan på golvet! =)
 Ringde till förlossningen och berättade. De bad mig komma in på kontroll kl 10.
 
 
 Tralalala, på kontrollen kl 10!
 
 Blev glad när de skickade hem oss, vattnet har gått men annars allt såg bra ut. Barnet mår bra, jag mår bra så åk hem. HURRA! Trist vara på sjukhuset.
Så hemma åt jag, kopplade av, såg på TV och surfade... tills kvällen då tyckte min make att mina värkar såg vara tätare. Jag fnös åt Tommy. "Nej de är fortfarande oregelbundna!" sa jag. Då laddade jag hem en app som heter VärkKlocka. Jättebra app, rekommeras varmt! Det visade sig jag hade täta värkar med 5 min mellanrum. Hatar att erkänna min man har rätt! =)
Befallde honom vattna växter medans jag skrev snabbt ihop ett brev och la nyckeln til grannen som ska vara kattvakt åt Tova Sol & Marco.
Sen åkte vi taxin dit. Kl var 22.30 då jag blev inskriven.
 
 
TADAA! Inskriven och snygg klädd också! Öppet 4 cm då jag kom in.
 
 På natten var jag slutkörd, fick morfin för att sova lite. På morgonen fick vi frukost och barnmorskan tyckte jag ska få hormondropp pga värkar började bli ganska glesa. Jag som tyckte det var skönt! Grrr!
 Nåväl! Hormorndropp sattes in kl 11. Ca 20 min efter provade jag lustgas. Gillade inte det men jag använde ändå - fråga mig inte varför! Hehe!
Varje timme höjde de dosen på hormondroppen. Vid kl ett höjde de igen då sa jag att det blir nog för mycket för jag hade så ont. Barnmorskan babblade nåt om det måste ändå höjas. Samtidigt hade jag tolkbyte också. Den första tolken var lite besviken för hon vill vara med tills barnet är fött men hennes arbetspass är slut. Den andra tolk kom - och stackars henne som fick rivstart! För då hade jag riktiga onda värkar. Barnmorskan föreslog EDA. Okej, det tar vi! sa jag. Det tog tid tills narkosläkaren kunde komma, han hade väl fullt upp. Under tiden fixade barnmorskan med att sätta oss blå fula plastmössor och förklarade för mig hur EDA fungerade. Jag tvingas sitta upp. Jag sa det går inte att sitta - för ont! Barnmorskan hade undersökt mig var jag öppet 5 cm innan hon ringde narkosläkaren. Nu sa hon ok, lägg dig då kollar vi igen. Det visar sig jag har öppnat till 8 cm. På bara 10-15 min öppnade jag från 5 till 8 cm!
Ändå stod barnmorskan där och frågade "Ska du ha EDA? Läkaren är här nu. Förstagångföderskor kan 2 sista cm ta lång tid."
Jag låg där och tänkte " Va?! Herregud är du dum? Tjatar du fortfarande om det? Märker du inte jag öppnade mig snabbt, så de 2 cm måste vara inga problem!" 
Sen skrek jag nästa värk och det visade sig jag öppnade till 9 cm. Så fick de skicka iväg läkaren för EDA är ingen ide. Och nästa värk tecknade jag till min man att barnet kommer! Jag känner mig bajsnödig. Tommy sa till tolken som såg lite nervös ut. Hon översatte till barnmorskan. Hon kom tillbaka och suckade. " Kära du, så fort kan det inte gå." men det visade sig jag hade rätt! Fuck åt EDA-kåt barnmorskan!
Sen kom det in en annan barnmorska som var bättre mer tydlig och bestämd. Jag är glad hon som tog Evy inte den där EDA-galningen.
 
 Hela krystmomenten skrek jag hela tiden, ett under att Evy blev inte döv. Det gick fort - jag kunde se hur Evy flög ut! Det blev så att jag sprack ordentligt därnere. Tack för bedövningen, de satte in direkt så jag hade inte alls ont. Bara låg där och var nog mest förvånad. Är det klart? =)
 Evy kom kl 14.44 på måndag den 18 mars. 48 cm och 2960 gram. Hon bara låg och sög mina bröst läääänge. Sen vid 18 blev jag skickad till operationen. Fyfan, min allra första operation! Och nedsövd också! Help! Tänk om jag inte vaknar upp?!
Tommy fick ta hand om Evy och saker, de flyttade till BB. Jag kom dit efter nästan 3 timmars operation + uppvakandet. Tolken hade ringt till första tolken och berättade att hon har missat med 1 timme och 45 min! Hihi, snacka om att retas! Första tolken hälsade oss stor grattis!
 
 
Jag och lilla prinsessa. Jag låg i sängen och väntade på personalen från operation skulle hämta mig. Klockan var ca 17.30 tror jag.
 
Jag o Evy var på BB från måndag till torsdag då blev vi utskrivna. Jippie! Evy mådde jättebra hon fick bara lite lite gulsot. Ingen fara. Själv mådde jag fyfan de första dagarna. Ont därnere, hade svårt kissa och bajsa osv. Sen blev det bättre. Fick smärtstillande. Jag har sfinkterruptur grad 3 och 4. Bara att acceptera det. =)
 
Hem från BB!
 
 Evy är en CODA barn. ( Children of Deaf Adults) Alltså hon är hörande. =)
Nu har det gått 6 veckor sedan jag krystade ut henne! Tänk sig!
 
 
Evy, foto från förra veckan!
 
 Dåså nu är förlossningsberättelsen fixat! Hoppas det är en intressant läsning?
 Ha det bra, folks!
 
 
 
 
 

Pratkarta check!

Hejhå!
 
Igår har man kört lite med bilen mer än vad jag brukade. Jättebra! Jag behöver bli van med bilen, nu när jag hade haft lång paus från bilkörning! Sist jag körde var någon gång i nov?
 Ja då har man varit hos BVC och lekt som en försökkanin. NA repotage kom dit och fotade, filmade och gjorde intervju om vad är pratkarta för nåt. Barnmorskan Anna berättade att hon är tacksam jag ställde upp eftersom INGEN vill ställa upp på repotaget! Ojdå. Blyga folk? =)
 
Pratkarta är ingen märkvärdigt, det är en papper som de har ordnat med olika bilder. De tar fram en bild på amning så ska jag sätta pil på olika grad där ansikten syns från jätteledsen, ledsen, normal, glad, gladare = jättedåligt, dåligt, helt OK, bra, jättebra typ.. så ska jag sätta pil vilken ansikte amningen har fungerat. Typ såna saker!
 Det är fiffigt och lätt att förstå. Inte bara för döva, även folk som har svår eller kan inte svenska kan använda av sånt om tolken kan inte komma.
 
 
Repotaget kommer nog med i NA någon gån nästa vecka! Spännande! Tack Evys gudmor som var med och tagit hand om lilla prinsessa! =)
 
 Idag är vädret trist så det är bara att vara hemma och softa.Bra för växter, men trist för oss hihi!
 På tisdag ska jag till kvinnokliniken för att kolla min dumma sfinkterruptur. Det har inte blivit bättre med såret suck! Får se vad de säger. Blä!
 
 
 Ha de bra!!!

Lite klotter =)

God kväll!
 
 Passar på skriva några rader innan prinsessan vaknar och kräver MAT! =)
 
 Jag måste bara säga hur underbart det är att ha eget tvättmaskin! Har tvättat bort en del. Mössor, vantar, halsdukar och massa annat. Jäkla skönt! Vinterkläder ska sova i klädkammaren fram till nästa vinter.
 
 Gulp, imorgon ska jag till BVC, och vara försökkanin med pratkartan och NA kommer för att göra repotage. Spännande och nervöst. Tur att Evys snälla gudmor följer med, så jag kan koppla av medans Neta gullar massor med prinsessan. =)
 
 Ja nu ska jag sitta och koppla av lite innan Evy vaknar då blir det amning + mjölkersättning sen hoppas jag hon somnar igen så får vi alla lite skönhetssömn. ❤
 
 
TV: Puss puss Evy!!!
TH: Jag har gått ned massor i vikt efter förlossningen och magen försvann rätt fort. Amningen är underbar! Lite nervös när jag slutar amma en dag... då lär jag gå upp igen. =)
 
God natt, folks! ❤

Pratkarta-offer

Hej hej!
 
Idag har man åkt en sväng till BVC med raringen. Hennes gudmor Neta följer med.
Sist vägde hon 3,2 kg och idag 3,4 kg. Bra att hon gick upp 200 gram! Ska väga igen nästa vecka. Hon får fortsätta med amningen och mjölkersättning efteråt om hon är inte riktig mätt eller nöjd.
 
 Sen blev jag tillfrågad att vara med på NA repotage om "pratkarta" det är en redskap som man kan kommunicera via den om man råkar inte få tolk, inte bara för döva det gäller också folk som pratar andra språk.
 Jag tänker ja varför inte! Man blir nyfiken hur en pratkarta ser ut, så jag ställer upp vara en försökkanin! =) Neta följer med och underhåller Evy. Blir kul läsa sen i NA.
 
Igår fick Evy besök av sin farfar o farmor samt farmors syster och hennes make. Fick lite presenter och åt smörgåstårta! MUMS!!! I fredags kom Warin över och hälsade på Evy. Vi pratade och fikade lite. Mysigt!
 
Tänk, nästa vecka då är det maj månad! Jisses! Den 2:a maj ska jag till USÖ för sjukgymnastik. Gulp!
 
 Nej nu ska jag amma en liten arg prinsessa. Sen hoppas vi på en bra natt med sömn!
 
 
Finaste sötaste hungrigaste Evy!
 
 Ha det bra!

En månad!

Hej hej!
 
 Tänk - idag är Evy exakt en månad gammal!
 
 I måndags har Tommys vän varit bussig och hjälpt köra mig och Evy för att väga henne. Hon har gått upp i vikt, vilket är bra! =) Men hon väger fortfarande för lite, det kommer säkert vända sig till bättre småningom.
 
 
Glad Evy i måndags då vi skulle åka och väga henne! Tack, Hampus som ställde upp och körde oss. Det var han som tog kortet på oss också! =)
 
 Mamma kom hit på besök i måndags kväll fram till idag så for hon hemåt men det här gången fick hon ta tåget. Jag behåller min bil, tack! Hehe! I tisdags körde mamma mig och Evy till barnläkaren för att undersöka lill-gumman om allt är bra och så. Det gör det, bara vikten som behöver ökas. Det vet vi ju redan. =) Men BVC sköterskan som har vägt Evy sammanlagt tre gånger tyckte att Evy ser mer gladare och piggare. Toppen!
 
 Ja här kommer dagens foto på lilla prinsessa - som är 1 månad gammal:
 
 
Vem vägrar sova?! Ibland kan Evy bestämma sig sovstrejka en hel dag! Pust! =) Tur att hon är söt! Hehe!
 
 Ha det bra, folks. Nu ska jag hoppa i sängen och sova. Evy har somnat nyss efter amningen.
 
 

Farväl Manillaskolans byggnad...

Hej hej!
 
 Oj tiden rusar iväg! Har varit hos BVC med Evy i torsdags. Hon har tappat i vikt trots vi ammade hela tiden, så BVC sköterskan rekommerar ge henne lite mjölkersättning efter jag har ammat och om hon är inte nöjd så kan man ge det. Ska försöka väga henne igen nu på måndag och se om det förbättrats. Problemet är hur jag ska dit med Evy? Läkaren har gett mig stränga order inte lyfta mer än 5 kg på 4-6 veckor. Och min bil är fortfarande utlånat till min kära mamma som ska komma hit på måndag KVÄLL! Typiskt va? Får kolla lite runt med vänliga vänner om nån kan ställa upp o hjälpa mig o lilla Evy till BVC. Hoppas! =)
 
 Ja idag har jag suttit vid datorn och sett direktsändning via Nyhetstecken hemsida, farväl Manilla. Manillaskolan går inte under nej, men de ska flytta till annan byggnad så många vill säga farväl till Manillaskolans byggnad. Skolan har stått i 200 år, så tänk hur många elever har gått där?!?  Nu ska nån hörande skola ta över till hösten. FNYS! Pär Aron Borg lär nog vända i sin grav!
Men programmet de anordnade i Kyrksalen var jättebra och fint! Lite historisk berättelse av Pelle Kanbjer - vem annars som vet mycket om Manilla? =) Samt vackra teckenspråkssånger framfört av Susanne Egebrink! Den sista sången var vackert och mycket passande som avslut ;"Långsam farväl" ...mina ögon var inte torra då. Hihi! Själv vill jag gärna åka dit, träffa andra och säga "farväl" men Evy är för liten så det blir ingen resa. Tur direktsändning via Nyhetsteckens hemsida räddar det så man kan titta lite på det! TACK! =) 
 
 
Bilden togs från Google. Jag gick i Manillaskolan 1987-1997.
 
 Ja, Evy sover nu. Hon har ammat och hon var inte riktig nöjd hela förmiddag. Vid lunch gav henne ersättning. Ändå var hon inte nöjd. Ehum? Gav mer ersätttning SÅ slocknade hon! Vilken matvrak. Hihi! 
 
Jag och lilla prinsessa Evy! ❤

 Trevlig helg!!!

Bebisbesiktning godkänt!

Hejhej!
 
 Inatt har Evy varit snäll - hon vaknade bara en gång vid 3 tiden på morgonen och ammade, sen somnade hon igen efter ca 30 min! Jag gapade hakan. WOW, tack snälla gullebarnet! La henne i spjälsängen och väntade lite ifall hon skulle ångra sig och skrika. Men inget hände. Så man fick lite mer sömn. Evy sov fram till ca kl 8. Ibland är det skönt få lite extra sömn. =)
 
 Idag har man träffat Evys BVC sköterska Åsebritt. Lilla prinsessa har blivit mätt och vägt. Nu har hon vuxit 2 cm, alltså 50 cm. Och hennes vikt har passerat sin födelsevikt 2960 och nu är hon på 2980 gram! Åsebritt tycker det ser jättebra ut och uppmuntrar mig fortsätta amma. Vi får se nästa vecka hur det går med vikten. Jag frågar henne om man måste väcka Evy varje 5:e timma för att amma. Åsebritt säger det behövs inte nu när hennes vikt är bra så nu får Evy sova hur länge hon vill och vakna hungrig så är det bara att amma henne. Vi får se hennes vikt nästa vecka hur det fungerat. Jag är glad! Jag hatar väcka Evy, se hur sött Evy sov och då förstör man det.... GAAH! Nu slipper vi göra det! =)
 
När vi kom hem från familjecentret så beslöt jag o maken gå ut en promenadrunda med Evy i den knallröda barnvagn. Skön väder ute! Evy gnällde lite i början men när hon fick napp så somnade hon. Tommy filmade lite runt med sin nyköpta filmkamera ( som han har filmat också då jag födde Evy - inte hela scenen men bit för bit...Hehe!)
 
 Ja nu ska jag ta lite tupplur. Evy har dålig mage idag, stackarn så hon har inte sovit mycket på e.m efter vi har promenerat. Enda hon vill snutta mina bröst och bajsa. Stackarn. Misstänker det är middag igår jag åt var nog aning stark kryddat och lök i. Hoppas magen blir bättre snart.
 
 Avslutar med lite kul, som vanligt! =)
 
Nollan försöker lösa problem - ja på hans sätt! =)
 
 Ha det bra, folks!!!! KRAM
 
 
 
 
 

Evy rockar!

 
Hello folk!
 
 "I tid av forntida Gudar, krigsherrar och kungar, ropade ett land i kaos efter en hjälte. Hon var Xena, en mäktig prinsessa smidd i stridens hetta. Kraften.. Passionen... Faran. Hennes mod skulle förändra världen . "
 
 Citat från Xenas vinjett... Önskar jag har DET! Känner mig snarare mer en sliten nervös virrig nybliven morsa! Haha! Min mamma har varit här i en vecka och hjälpt oss otroligt mycket med hushåll samt gav mig stöd och tips när jag ammade Evy. Mina bröstmjölk går upp och ner, rädd att det går tydligen i finska arv hos mormors sida - många har svårt få tillräckligt med bröstmjölk. Ja nästan alla kvinnor i vår släkt har det problemet förutom min äldsta moster. Ja tur för henne! =)  Om det ser ut så, risken finns det blir småningom mjölk ersättning för Evy. Trist! Men ja vi får se på torsdag då hon ska mätas och vägas hos BVC sköterskan om vikten visar nåt. Själv hoppas jag självklart på amningen ska gå bra men ja... man får göra bästa av det! =)
 
  
TH: Jag och Evy igår natt, ammade och bytt blöjan.
TV: Evy och hennes mormor!
 
Nu kliar det förbannat därnere - förmodar att stygnen börjar självlossna och skadan läker sakta men säkert. Jag längtar efter man har läkt färdigt så slipper man oroa sig eller vara försiktig osv. Läkningen kan ta tid, enligt läkaren kan det ta 2-3 månader i värsta fall. Man får ha tålamod!!! =)
 
  
Evys första upplevelse med nappen. Hon funderade lite över om hon skulle gilla eller dissa det? =)
Att sova på pappas mage är mysigt!
 
 Jag lovar skriva sen förlossningsberättelse, i lagom lång text jag kan så ni slipper stöna " så här känns det verkligen så lång tid att föda barn som att läsa om det?!" Hihi!
 
 Katterna har så länge varit snälla mot Evy. Tova Sol är cool. Marco låtsas att hon inte finns. Marco är känslig så jag är inte förvånad att det kan ta tid för honom vänja sig. Han får finna i det på egen takt. =) Tova Sol är alltid smart, hon tänker och förstår saker snabbt. Henne är jag inte orolig över. Förrigår spydde hon upp en stor hårboll på vardagsrumsmatta. Jag var lite orolig eftersom hon åt inte mycket, tänk om hon mår inte bra eller en hårboll på gång? PUH, det sista var bättre! =) Inte lätt med en gammal katt, man oroa sig om de blir sjuka. Tova Sol ska bli 14 år till sommar. Lilla krutgumma!
 
Haha! Känner igen mig i det! Ungefär som alla kommenterar över Evy. " Hon liknar dig... hon liknar Tommy... osv..."
 
 Nä ska snabbt kolla genom mail sen ska jag ta lite tupplur för att orka med nattens äventyr! Evy sover inte alltid efter amningen. Gäsp...!
 
 
Dagens foto på Evy! Hon kan rocka hon också! =) 15 dagar gammal på bilden.  ♥
 
 Ha det bra, folks!
 
 
 
 
 
 

 

RSS 2.0